liczba porcji: 4
czas przygotowania: 10 min (oprócz czasu na wychłodzenie)
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 4 duże listki świeżej mięty
- szklanka soku jabłkowego (może być z kartonika)
- 3 szklanki wody stołowej lub oligoceńskiej
- 4 łyżki płynnego miodu
Listki mięty zaparzamy 2 szklankami wrzątku, odstawiamy do wychłodzenia. Miód rozprowadzamy w szklance przegotowanej, letniej wody. Z chłodnego naparu z mięty wyjmujemy listki, cedzimy do dzbanka, dodajemy wodę z miodem i sok jabłkowy, mieszamy. By wydobyć orzeźwiający smak napoju, zwiększamy nieco ilość miodu lub jabłkowego soku. Lekko schłodzony rozlewamy do szklanek. Podajemy ze słomką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz