Zupa z młodego zielonego groszku

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:
- 2 szklanki młodego, świeżo wyłuskanego zielonego groszku
- 2 łyżeczki masła
- łyżka mąki
- 6 szklanek esencjonalnego rosołu (może być drobiowy)
- posiekany koperek
- sól
- cukier

Do gorącej wody z dodatkiem soli, cukru i 1/2 łyżeczki masła wrzucamy wyłuskany groszek, gotujemy nie dłużej niż przez 6-8 min, następnie odcedzamy na sicie. Na maśle zasmażamy mąkę, często mieszając; nie powinna się zrumienić, ale stracić smak surowizny Zasmażkę rozprowadzamy szklanką rosołu, zagotowujemy, łączymy z pozostałym rosołem, zagotowujemy raz jeszcze i, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Na talerzach rozkładamy, w równych ilościach, odsączony groszek, zalewamy gorącym rosołem, posypujemy koperkiem. Oddzielnie podajemy cienkie chrupiące grzanki z paryskiej bułki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne