liczba porcji: 10
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 10 cienkich plastrów gotowanej szynki
Farsz:
- 20 dag pasztetu z drobiu lub królika
- 2 szklanki galarety do zalania przekąski
- zielenina
- 10 dag pieczarek (ugotowanych lub w naturalnej zalewie)
- kieliszek malagi
- szklanka kremówki
- 10 dag świeżego masła
- sól
- biały pieprz
Pieczarki rozdrabniamy w malakserze lub, posiekane, przecieramy przez ostre sito, łączymy z pasztetem i masłem. Masa powinna być jednolita i pulchna. Dodajemy sól i pieprz, łączymy z malagą oraz ubitą na ścisłą pianę śmietaną. Masę odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Plastry szynki rozkładamy na desce, farsz dzielimy na równe części, każdą z nich nakładamy na połowę plastra szynki, przykrywamy drugą połową, lekko dociskamy boki, by powstał zgrabny pierożek, i układamy na półmisku. Całość zalewamy ścinającą się galaretą, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem przybieramy zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz