Szynka po szlachecku

liczba porcji: 10 
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 10 cienkich plastrów gotowanej szynki

Farsz:
- 20 dag pasztetu z drobiu lub królika
- 2 szklanki galarety do zalania przekąski
- zielenina
- 10 dag pieczarek (ugotowanych lub w naturalnej zalewie)
- kieliszek malagi
- szklanka kremówki
- 10 dag świeżego masła
- sól
- biały pieprz

Pieczarki rozdrabniamy w malakserze lub, posiekane, przecieramy przez ostre sito, łączymy z pasztetem i masłem. Masa powinna być jednolita i pulchna. Dodajemy sól i pieprz, łączymy z malagą oraz ubitą na ścisłą pianę śmietaną. Masę odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Plastry szynki rozkładamy na desce, farsz dzielimy na równe części, każdą z nich nakładamy na połowę plastra szynki, przykrywamy drugą połową, lekko dociskamy boki, by powstał zgrabny pierożek, i układamy na półmisku. Całość zalewamy ścinającą się galaretą, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem przybieramy zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne