Staropolska zupa koperkowa

liczba porcji:
czas przygotowania: 35 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 
- 6 szklanek rosołu z drobiu lub z drobiowego koncentratu
- duży pęczek świeżego koperku
- 4 jajka ugotowane na twardo 
- szklanka śmietany
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka mąki
- sól

Z koperku oddzielamy drobne gałązki, a łodyżki związujemy bawełnianą nitką, wrzucamy do gorącego rosołu i zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w zimnym mleku, dodajemy do zupy i gotujemy razem na niewielkim ogniu przez 3 min, by mąka straciła smak surowizny. Gałązki koperku drobno siekamy. Obrane ze skorupek jajka dzielimy na połowę, oddzielnie siekamy białka i żółtka. Z zupy usuwamy łodygi koperku, dodajemy posiekany koperek, zagotowujemy, następnie odstawiamy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną i, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Na spód talerzy sypiemy posiekane białka, zalewamy zupą, wierzch posypujemy posiekanymi żółtkami i od razu podajemy. Oddzielnie dajemy ugotowany na sypko ryż lub małe grzanki z pszennego pieczywa.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne