Amur w pikantnym sosie

liczba porcji:
czas przygotowania: 45 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 1 kg oczyszczonego, porcjowanego amura
- cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- łyżka octu winnego
- czubata łyżeczka przyprawy typu Jarzynka 
- zielenina i pomidory do przybrania

Sos:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- szklanka majonezu
- łyżka musztardy delikatesowej
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- sól
- pieprz

W wodzie z dodatkiem przyprawy Jarzynka, cebuli i pozostałych przypraw gotujemy porcje ryby przez 10-12 min. W połowie gotowania dodajemy ocet winny. Gdy ryba jest miękka, ale nierozgotowana, odstawiamy do wychłodzenia.
Przygotowujemy sos: żółtka ucieramy z musztardą na gładką masę, dodajemy majonez, wino, doprawiamy do smaku. Dokładnie odsączone porcje ryby układamy na półmisku lub w porcjowych kokilkach, zalewamy sosem, przybieramy zieleniną i cząstkami pomidora, wierzch posypujemy drobno posiekanymi białkami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne