liczba porcji: 6
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 1 kg oczyszczonego, porcjowanego amura
- cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- łyżka octu winnego
- czubata łyżeczka przyprawy typu Jarzynka
- zielenina i pomidory do przybrania
Sos:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- szklanka majonezu
- łyżka musztardy delikatesowej
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- sól
- pieprz
W wodzie z dodatkiem przyprawy Jarzynka, cebuli i pozostałych przypraw gotujemy porcje ryby przez 10-12 min. W połowie gotowania dodajemy ocet winny. Gdy ryba jest miękka, ale nierozgotowana, odstawiamy do wychłodzenia.
Przygotowujemy sos: żółtka ucieramy z musztardą na gładką masę, dodajemy majonez, wino, doprawiamy do smaku. Dokładnie odsączone porcje ryby układamy na półmisku lub w porcjowych kokilkach, zalewamy sosem, przybieramy zieleniną i cząstkami pomidora, wierzch posypujemy drobno posiekanymi białkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz