liczba porcji: 6
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: drogie
Składniki:
- wędzony węgorz, minimum 50 dag
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 3 jaja przepiórcze ugotowane na twardo
- piórka świeżego koperku
Sos:
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki łagodnego majonezu
- 2 kopiaste łyżki posiekanego w piórka koperku
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
Węgorza dzielimy na porcje, zdejmujemy skórę, usuwamy ość grzbietową i lekko rozdrabniamy, następnie rozkładamy na spodzie szklanych, szerokich pucharków. Na każdej porcji układamy pokrojone wzdłuż na 6 części jajko.
Przygotowujemy sos: wszystkie składniki łączymy, lekko ubijamy, dodajemy koperek, doprawiamy do smaku.
Rybę zalewamy sosem, wierzch przybieramy połówką przepiórczego jajeczka i piórkami koperku. Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz