Węgorz po szlachecku

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki:
- wędzony węgorz, minimum 50 dag
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 3 jaja przepiórcze ugotowane na twardo
- piórka świeżego koperku

Sos:
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki łagodnego majonezu
- 2 kopiaste łyżki posiekanego w piórka koperku
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz

Węgorza dzielimy na porcje, zdejmujemy skórę, usuwamy ość grzbietową i lekko rozdrabniamy, następnie rozkładamy na spodzie szklanych, szerokich pucharków. Na każdej porcji układamy pokrojone wzdłuż na 6 części jajko.
Przygotowujemy sos: wszystkie składniki łączymy, lekko ubijamy, dodajemy koperek, doprawiamy do smaku.
Rybę zalewamy sosem, wierzch przybieramy połówką przepiórczego jajeczka i piórkami koperku. Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne