liczba porcji: 6
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: trudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: drogie
Składniki:
- słoiczek czarnego kawioru
- wędzony pstrąg średniej wielkości
- mały kieliszek wytrawnego wina
- szklanka rosołu warzywnego
- 2 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- łyżka oliwy
- sok z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- sól
- pieprz
- zielenina do przybrania
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy w gorącym rosole, dodajemy wino, szczyptę pieprzu, wlewamy po 2 łyżeczki na spód kokilek, wstawiamy do lodówki na około 5 minut. Gdy galareta zastygnie, rozkładamy, w równych ilościach, kawior, zalewamy pozostałą galaretą, ponownie wstawiamy do lodówki. Pstrąga obieramy bardzo dokładnie ze skóry i ości, siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny, łączymy ze szczypiorkiem i przyprawami, lekko mieszamy, nakładamy (w kształcie kopczyka) na wystudzoną galaretę z kawiorem, przybieramy natką pietruszki.
Rada: zakąska najlepiej prezentuje się w szerokich, płaskich, szklanych pucharkach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz