Jajka faszerowane w majonezie

liczba porcji: 20 
czas przygotowania: 40 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 20 dag pasztetu z drobiu lub królika
- 25 dag małych pieczarek
- 2 czerwone cebule
- orzechy włoskie bez łupinek
- małe liście sałaty lub selera naciowego
- pomidor
- ogórek
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki keczupu
- 3 łyżki gęstej śmietany i 1/2 szklanki zwykłej 
- szklanka majonezu
- musztarda
- sól
- cukier
- pieprz

Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli, dodajemy cienko pokrojone pieczarki i, często mieszając, podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sok wyparuje. Odstawiamy do wychłodzenia. Pasztet rozcieramy ze śmietaną na jednolitą masę, dodajemy zasmażone pieczarki, przyprawy, wyrabiamy farsz - powinien być puszysty i lekko pikantny. Gotowym napełniamy z czubkiem połówki jajek, układamy na liściach sałaty lub bezpośrednio na półmisku, na wierzchu każdego jajka kładziemy liść selera i połówkę orzecha.
Przygotowujemy sos: majonez łączymy ze śmietaną i roztartymi żółtkami, doprawiamy, polewamy jajka z obu stron, pozostawiając środek wolny, przybieramy cząstkami pomidora, wachlarzykiem z ogórka i zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne