Mus z tuńczyka

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 2 puszki tuńczyka w zalewie
- 2 łyżki posiekanych korniszonów
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki gorącego mleka
- szklanka naturalnego jogurtu
- szklanka śmietany kremówki
- biały pieprz
- sól
- natka pietruszki i małe pomidory do przybrania

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, dokładnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dzielimy na niewielkie kawałki. Śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na krem, dodajemy jogurt, rozpuszczoną żelatynę, korniszony, rozdrobnionego tuńczyka, składniki dokładnie mieszamy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Mus nakładamy do szklanych, porcjowych pucharków i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. Podajemy przybrany listkami pietruszki i miniaturowymi pomidorami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne