Tuńczyk w sosie królewskim

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 75 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 6 średniej wielkości filetów z tuńczyka
- cebula
- duży pęczek koperku
- ziarna czarnego pieprzu
- szklanka białego, wytrawnego wina
- 2 szklanki wody 
- liść laurowy

Sos:
- szklanka kwaśnej kremówki
- 2 łyżki delikatnej musztardy
- 2 winne jabłka
- sok z cytryny
- 2 czubate łyżki posiekanych piórek koperku
- biały pieprz
- szczypta cukru
- zielenina
- plasterki cytryny do przybrania

Z wina, wody pokrojonej cebuli, koperku i przypraw gotujemy wywar (ok. 15 min), przecedzamy go. Do gorącego wywaru wkładamy filety i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 do 12 min. - ryba powinna być miękka, ale nierozgotowana. Studzimy w wywarze, w którym się gotowała.
Przygotowujemy sos: do ubitej na gęsty krem śmietany dodajemy musztardę, utarte na tarce z małymi otworami jabłka (wcześniej obrane ze skórki), sok z cytryny i świeżo zmielony, biały pieprz.
Porcje zimnej ryby dokładnie odsączamy, układamy na półmisku na liściach sałaty lub plastrach pomidora, zalewamy sosem, obsypujemy zieleniną i przybieramy plasterkami cytryny. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne