Babka królewska (staropolska)

liczba porcji: 16 
czas przygotowania: 60 min (oprócz czasu na wyrośnięcie i pieczenie)
stopień trudności: trudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 4 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- szklanka cukru pudru
- 12 żółtek
- 6 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- laska wanilii, idealnie zmiażdżona w moździerzu i przesiana przez sito
- filiżanka rodzynek
- filiżanka odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej
- płaska łyżeczka soli
- tłuszcz do wysmarowania formy

2 łyżki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru, łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
1/2 szklanki mąki zalewamy pozostałym, wrzącym mlekiem, masę bardzo dokładnie rozcieramy, aby nie było najmniejszej grudki. Gdy przestygnie (letnia!), łączymy z wyrośniętym rozczynem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Żółtka, idealnie oddzielone od białek, ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel, dodajemy do zaczynu, gdy już podwoi swoją objętość, lekko mieszamy, dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę wraz z utartą wanilią, wyrabiamy. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy roztopiony letni tłuszcz, sól i wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od miski (można robotem nastawionym na niskie obroty, ale baba nie będzie tak delikatna i pulchna, jak wyrabiana sposobem tradycyjnym). Czas wyrabiania ciasta trwa przeważnie 20 min, ale nie należy się spieszyć. Smak baby zależy od włożonej w jej wyrabianie pracy. W gotowym cieście robimy w środku dołek, kładziemy przebrane rodzynki i skórkę pomarańczową, lekko łączymy wszystkie składniki i wykładamy ciasto do bardzo dokładnie wysmarowanej dużej formy babowej (ciasta nie powinno być więcej, jak na 1/3 jej wysokości). Formę umieszczamy w ciepłym miejscu i pozwalamy, by baba rosła. Tuż przed wstawieniem do nagrzanego, ale niegorącego piekarnika smarujemy wierzch baby żółtkiem, rozprowadzonym w 2 łyżkach wody, pieczemy w temp. 160°C przez godzinę lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości baby). Gdy nabierze złocistorumianej barwy, a wierzch będzie lekko pęknięty, wyjmujemy i posypujemy obficie cukrem pudrem lub lukrujemy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne