Babka waniliowa (parzona)

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 5 jajek
- szklanka cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka (25 dag) margaryny typu palma lub masła roślinnego
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 budynie o smaku waniliowym
- 1/2 szklanki mąki pszennej (może być krupczatka)
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- cukier puder z wanilią do posypania babki

Robotem ubijamy całe jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy będą puszyste, dodajemy, siejąc przez sito, obie mąki, budynie i proszek, całość ubijamy przez 3 min. Na wyrobione ciasto wylewamy wrzący tłuszcz, po minucie lekko ubijamy, aż składniki dokładnie się połączą, i od razu przekładamy do przygotowanej średniej wielkości formy babowej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez 50 min lub nieco dłużej. Pięknie zrumienioną wyjmujemy z piekarnika, przez 10 min chłodzimy w formie, w której babka się piekła, wykładamy na paterę i obficie posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne