Sernik delikatesowy

liczba porcji: 16
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 75 dag tłustego, białego sera
- 1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag)
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- budyń waniliowy
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Ser i ugotowane ziemniaki rozbijamy w malakserze na bardzo puszystą masę. Robotem ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy, cały czas ucierając, żółtka na przemian z masą serowo-ziemniaczaną. Do masy serowej dodajemy, siejąc przez sito, budyń z proszkiem do pieczenia, nakładamy pianę ubitą z białek, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu wkładamy do przygotowanej dużej tortownicy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez godzinę lub nieco dłużej. Zrumieniony, z lekko odstającymi od formy bokami, wyjmujemy z pieca, chłodzimy. Zimny przekładamy na paterę. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne