Kruchy tort owocowy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 80 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- łyżka śmietany lub żółtko
- tłuszcz do wysmarowania 2 form
- tarta bułka do posypania 2 form
- lukier cytrynowy lub cukier puder

Przełożenie:

- 2 szklanki cukru
- szklanka wody (stołowej niegazowanej)
- 75 dag miękkich owoców
- filiżanka posiekanych orzechów

Przygotowujemy ciasto: masło siekamy z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną lub żółtkiem. Gdy składniki się połączą, zlepiamy czubkami palców, aż będzie jednolite, kształtujemy kulę, wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki. Wychłodzone, dzielimy na połowę, rozwałkowujemy 2 cienkie placki rozmiaru tortownicy, każdy oddzielnie pieczemy w wysmarowanych tłuszczem i obficie wysypanych tartą bułką średniej wielkości tortownicach, w bardzo gorącym piekarniku, przez 18-20 min. Zrumienione, bardzo kruche ciasto delikatnie wykładamy na deskę, chłodzimy. Z wody i cukru gotujemy syrop, dodajemy owoce i orzechy smażymy na średnim ogniu, często mieszając, aż masa stanie się szklista. Lekko przechłodzoną masę wykładamy na kruchy placek, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim plackiem, przyciskamy deseczką, lekko obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Po kilku godzinach, gdy torcik się odpowiednio „sprasuje", lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne