Kruche ciasteczka-rożki orzechowe

liczba porcji: 25-28
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki krupczatki
- szklanka posiekanych orzechów, mogą być włoskie i laskowe (pół na pół)
- 4/5 kostki masła lub masła roślinnego (20 dag)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier puder do posypania rożków

Wszystkie składniki ciasta wraz z lekko rozmiękczonym tłuszczem zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię, wkładamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki. Wychłodzone ciasto dzielimy na części i na lekko oproszonej mąką stolnicy kształtujemy cienkie wałeczki. Każdy kroimy na niewielkie (ok. 5 cm) kawałki, formujemy zgrabne rożki, układamy na czystej blasze (nie smarujemy tłuszczem!), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20 min. Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i od razu obficie posypujemy cukrem pudrem. Gdy ostygną, układamy na paterze. Najlepiej smakują następnego dnia.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne