Pascha

liczba porcji: 12 
czas przygotowania: 120 min (oprócz czasu na stężenie)
stopień trudności: trudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki: 

- 10 dag przebranych rodzynek sułtanek
- 5 dag migdałów (sparzonych, obranych z łupinek, niezbyt drobno posiekanych)
- szklanka bakalii (figi, daktyle, morele, suszone śliwki - wszystkie drobno posiekane)
- 1l kwaskowej śmietany (18%)
- 1l tłustego mleka
- 6 jajek
- kostka (25 dag) masła
- szklanka cukru pudru

Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, składniki bardzo dokładnie ubijamy. Masa powinna być jednolita i puszysta. Tak przygotowaną masę zalewamy cały czas ubijając, wrzącym mlekiem, stawiamy na niewielkim ogniu i, nadal ubijając, podgrzewamy przez 3 min, aż utworzy się kilkucentymetrowy kożuszek - serek twarożek. Durszlak wykładamy kilkakrotnie złożonym płatem gazy, wylewamy przygotowaną masę, dodajemy twarożek, który pozostał na spodzie i bokach naczynia, odstawiamy do odsączenia. W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po łyżce wystudzony twarożek, a pod koniec ucierania przygotowane bakalie. Średnią karbowaną formę babową wykładamy zwilżoną, dokładnie odciśniętą gazą, wykładamy masę serową, mocno i dokładnie uciskamy, przyciskamy ciężarkiem i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, aż stężeje.
Wyjmujemy, wyciągając paschę na gazie, przekładamy na talerz, gazę usuwamy, przybieramy konfiturami i kandyzowanymi owocami lub posypujemy obficie utartą czekoladą.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne