Szynka wędzona gotowana po staropolsku

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na moczenie i gotowanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki:

- wędzona, surowa szynka (może być z kością)
- włoszczyzna bez kapusty
- cebula (ilość włoszczyzny i cebuli zależy od wielkości szynki)

Szynkę moczymy przez całą noc w dużej ilości zimnej wody. Przed gotowaniem myjemy bardzo dokładnie pod bieżącą, ciepłą wodą, najlepiej za pomocą ostrej szczoteczki (powierzchnia szynki powinna być dokładnie oczyszczona). Tak przygotowaną kładziemy do dużego garnka (powinna luźno pływać), zalewamy czystą, zimną wodą, od razu dodajemy włoszczyznę i cebulę, gotujemy na małym ogniu (woda powinna tylko lekko „mrugać"). Czas gotowania zależy od wielkości szynki. Próbujemy, czy jest miękka, bardzo ostrym widelcem - gdy lekko wchodzi, a skóra zaczyna odstawać, szynka jest gotowa. Pozostawiamy do następnego dnia w rosole, w którym się gotowała. Przed pokrojeniem zdejmujemy skórę, kto nie lubi tłustych wędlin, może również zdjąć część otaczającej szynkę słoniny. Kroimy bardzo ostrym, cienkim nożem w niezbyt grube plastry i układamy na przybranym półmisku.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne