Puree z grochu

liczba porcji:
czas przygotowania: 60 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 

- 2 szklanki suchego, łuskanego grochu
- duża cebula z wbitym goździkiem
- 2 średniej wielkości marchewki
- liść laurowy
- czubata łyżka masła lub masła roślinnego
- szklanka śmietany
- 2-3 łyżki ciepłego mleka (gdy trzeba)
- duża szczypta tymianku
- duża szczypta cząbru
- sól
- pieprz

Opłukany groch wsypujemy do szerokiego, płaskiego rondla, dodajemy marchew, cebulę, wszystkie przyprawy, zalewamy letnią wodą (2 cm powyżej warstwy grochu), gotujemy, aż składniki będą miękkie (przez ok. 40 min). Z grochu usuwamy cebulę, liść laurowy, goździk (nadmiar płynu odlewamy), całość miksujemy na jednolitą, pulchną masę. Do puree dodajemy śmietanę, masło i, gdy trzeba, trochę mleka, całość doprawiamy do smaku według własnych upodobań.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne