Kompot wiosenny (z rabarbaru i agrestu)

liczba porcji: 1,5l 
czas przygotowania: 40 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 1,5l wody stołowej lub oligoceńskiej
- 2 szklanki pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru malinowego
- szklanka średnio dojrzałego agrestu
- 2 łyżki rodzynek
- szklanka białego, słodkiego wina
- szklanka cukru 

Przebrane rodzynki zalewamy winem, odstawiamy na godzinę. Z wody i cukru gotujemy syrop, na gorący wrzucamy przygotowane owoce, zagotowujemy, trzymamy na ogniu nie dłużej niż 5 min, dodajemy namoczone rodzynki wraz z winem, zagotowujemy raz jeszcze, zestawiamy z ognia i wychładzamy. Podajemy w głębokich kompotierkach, przybrany listkiem melisy. Kompot powinien mieć temperaturę pokojową, zbyt mocno wychłodzony może stracić swój wytworny aromat.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne