liczba porcji: 1,5l
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 1,5l wody stołowej lub oligoceńskiej
- 2 szklanki pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru malinowego
- szklanka średnio dojrzałego agrestu
- 2 łyżki rodzynek
- szklanka białego, słodkiego wina
- szklanka cukru
Przebrane rodzynki zalewamy winem, odstawiamy na godzinę. Z wody i cukru gotujemy syrop, na gorący wrzucamy przygotowane owoce, zagotowujemy, trzymamy na ogniu nie dłużej niż 5 min, dodajemy namoczone rodzynki wraz z winem, zagotowujemy raz jeszcze, zestawiamy z ognia i wychładzamy. Podajemy w głębokich kompotierkach, przybrany listkiem melisy. Kompot powinien mieć temperaturę pokojową, zbyt mocno wychłodzony może stracić swój wytworny aromat.
0 komentarze:
Prześlij komentarz