Szarlotka aromatyczna

liczba porcji: 12 
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2/3 kostki (16 dag) masła lub masła roślinnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- żółtko
- dobrze wysmażony mus jabłkowy lub jabłkowe konfitury
- filiżanka rodzynek
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- gruby cukier kryształ do posypania ciasta
- 2 łyżki tartej bułki

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i rozdrobniony tłuszcz siekamy w malakserze, dodajemy żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą, formujemy z ciasta kulę, owijamy w folię i wkładamy na 30 min lub nieco dłużej do lodówki. 2/3 ciasta kroimy w cienkie plastry, wykładamy spód i boki przygotowanej średniej wielkości tortownicy, miejsca łączenia plastrów zgniatamy czubkami palców, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika, aż się podpiecze i lekko zrumieni. Lekko przechłodzone, posypujemy łyżką tartej bułki, nakładamy warstwę jabłek z rodzynkami i smażoną, pomarańczową skórką, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy pozostałą tartą bułką. Całość przykrywamy bardzo cienkimi plasterkami pozostałego, wychłodzonego ciasta, posypujemy grubym cukrem kryształem i ponownie wstawiamy do piekarnika, nastawionego na temp. 160°C. Pieczemy przez 20-25 min, aż wierzch będzie zrumieniony, a boki lekko odstają od formy. Podajemy na gorąco lub na zimno.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne