Barszcz czerwony

liczba porcji:
czas przygotowania: 45 min (oprócz czasu na gotowanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: niskokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 4 buraki (1 kg lub nieco więcej)
- 2 szklanki kwasu buraczanego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 dużych kapeluszy borowików
- 1/2 porcji włoszczyzny
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- ziarna pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy

Namoczone w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez ok. 30 min, odstawiamy do wychłodzenia.
Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy, by smaki dokładnie się połączyły. Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale uważamy, aby się nie zagotował.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne