liczba porcji: 16
czas przygotowania: 120 min
stopień trudności: trudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- czubata szklanka mąki tortowej
- 3 żółtka
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 2 dag drożdży
- 4 duże łyżki tłustego mleka
- szczypta soli
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki spirytusu
- marmolada morelowa
- konfitury z róży lub z wiśni (dobrze odsączone)
- cukier puder wymieszany z kawałkiem utłuczonej w moździerzu wanilii do posypania
- 1 kg + czubata łyżka czystego smalcu
W letnim mleku rozcieramy drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyrośnięte drożdże, alkohol, całość dokładnie mieszamy, dodajemy, siejąc przez sito, mąkę i sól, wyrabiamy ciasto (można robotem na niskich obrotach). Gdy stanie się pulchne i jednolite, dodajemy ciepłe, roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym, pozbawionym przewiewów miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość, nabieramy, na jeden pączek, płaską łyżkę ciasta, rozprowadzamy na dłoni, nadziewamy lekko podgrzaną marmoladą (nie powinno być różnicy temperatur), formujemy zgrabny pączek i układamy na podsypanej mąką stolnicy - miejscem złączenia do dołu. Gdy pączki podwoją objętość, smażymy, małymi partiami, na rozgrzanym smalcu, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę, wyłożoną grubą warstwą papierowych serwetek, po odsączeniu układamy na paterze, oprószamy obficie cukrem pudrem z wanilią. Podajemy z grzanym winem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz