Kruche ciasteczka-rożki z powidłami

liczba porcji: 30
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- kostka masła śmietankowego (25 dag)
- opakowanie serka homogenizowanego o smaku naturalnym (25 dag)
- szklanka dobrze wysmażonych powideł
- 1/2 szklanki cukru pudru i łyżeczka soku z cytryny na lukier

W malakserze siekamy mąkę z lekko rozdrobnionym masłem, dodajemy serek, składniki łączymy. Wyrobione, jednolite ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki. Wychłodzone, rozwałkowujemy na delikatnej podsypce z mąki, wykrawamy zgrabne kwadraty, dzielimy je na połowę, na każdy powstały trójkąt kładziemy łyżeczkę powideł, zwijamy od szerszej strony i, zbliżając do siebie końce, formujemy rożek. Układamy na blaszce bez tłuszczu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20-25 min. Zrumienione, zsuwamy na stolnicę. Gdy przestygną, lukrujemy. Rożki nie nadają się do dłuższego przechowywania.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne