Piernik z bakaliami po staropolsku

liczba porcji: 16 
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 1/2 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki naturalnego miodu
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej  
- 3 łyżki kakao
- jajko
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki bakalii (bez orzechów, rodzynki, rozdrobnione figi, daktyle, morele, grubo posiekane migdały, wcześniej sparzone i obrane z łupinek)
- łyżeczka cynamonu i goździków utłuczonych w moździerzu
- 1/2 szklanki wody
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

W szerokim rondlu rumienimy cukier. Gdy nabierze brązowej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę, stawiamy na ogniu i, cały czas mieszając, zagotowujemy, aż powstanie karmel. Wychładzamy. Chłodny przelewamy do dużego garnka, dodajemy miód, kakao i, często mieszając, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiamy do wychłodzenia. Do zimnej masy dodajemy, siejąc przez sito, mąkę z proszkiem i przyprawy zapachowe, wyrabiamy lekkie ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy rozpuszczony, chłodny tłuszcz i nadal wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i lśniące, dodajemy bakalie, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu przekładamy na przygotowaną dużą formę babową, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego, niezbyt gorącego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej, w temp. 150°C (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Upieczony, po wyjęciu z formy, przechowujemy owinięty w folię, w chłodnym miejscu. Podajemy bez innych dodatków, krojąc w plastry, jak babkę.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne