liczba porcji: 4
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 selery średniej wielkości
- sok i skórka otarta z całej cytryny
- szklanka śmietany
- 2 łyżki masła
- sól
- cukier
- 2-3 łyżki gorącego mleka
- posiekany koperek
- szklanka płatków migdałowych
Obrany, umyty seler kroimy w kawałki, kropimy obficie sokiem z cytryny, przekładamy do rondla, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy skórkę otartą z całej cytryny. Gotujemy, pod przykryciem, do miękkości. Na maśle (1 łyżka) rumienimy, często mieszając, płatki migdałowe. Miękki seler wyjmujemy łyżką cedzakową, miksujemy na jednolitą masę, przekładamy do rondla, dodajemy masło (czubata łyżka), śmietanę, dokładnie mieszamy, stawiamy na niewielkim ogniu, dodajemy przyprawy, zasmażamy przez ok. 5-8 min (czas zależy od wysokości zasmażanej warstwy). Gdy puree będzie zbyt gęste, dodajemy mleko. Podajemy w zgrabnie uformowanych porcjach, posypanych obficie zrumienionymi migdałami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz