Pieczeń barania na ostro

liczba porcji:
czas przygotowania: 60 min (oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki:

- 1,5 kg baraniego udźca (waga bez kości)
- 10 dag świeżej, zmrożonej słoniny
- mały słoik ostrej musztardy
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ostrego keczupu
- 3 ząbki czosnku
- kilka korniszonów (1/3 szklanki po posiekaniu)
- mąka
- olej do smażenia
- łyżka cukru
- sól
- pieprz

Oczyszczony z błon i tłuszczu udziec wycieramy ściereczką obficie skropioną octem, szpikujemy mięso kawałkami zmrożonej, lekko oproszonej solą słoniny, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem wymieszanym z mielonym pieprzem, wkładamy do kamiennego garnka. Oliwą pomieszaną z musztardą bardzo dokładnie smarujemy mięso, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce (nie do lodówki), kilka razy zmieniając jego położenie, by się dokładnie i ze wszystkich stron zamarynowało. Po wyjęciu i lekkim odsączeniu z marynaty mięso oprószamy mąką wymieszaną z solą i od razu smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny, polewamy tłuszczem, w którym się smażyło, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą, przykrywamy i wkładamy na godzinę do nagrzanego do temp, 160°C piekarnika, od czasu do czasu podlewając marynatą i sosem spod pieczeni. Na prawie miękkie mięso układamy posiekane korniszony, polewamy keczupem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i cukrem. Całość pieczemy bez przykrycia przez ok. 20 min (mięso powinno się ładnie zrumienić), gdy trzeba, podlewamy niewielką ilością wody. Sos powinien być gęsty, pikantny i aromatyczny, o pięknym czerwonobrunatnym kolorze. Pieczeń kroimy w zgrabne porcje, układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy zieleniną i polewamy niewielką porcją sosu. Pozostały sos wlewamy do sosjerki. Do pieczeni podajemy ryż ugotowany na sypko lub kluski z surowych ziemniaków.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne