Piernik toruński

liczba porcji: 25 
czas przygotowania: 120 min (oprócz czasu na „odpoczynek" i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki: 

- 0,5l pszczelego miodu
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 kg mąki pszennej
- kieliszek (100 ml) ciemnego, aromatycznego rumu
- 3 jajka
- 1/3 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka do rozpuszczenia sody
- skórka otarta z całej cytryny
- sok z całej cytryny
- czubata łyżeczka utłuczonych przypraw (cynamon, goździki, kardamon)
- tłuszcz do wysmarowania formy

Miód, masło, cukier, skórkę otartą z cytryny i zapachy korzenne umieszczamy w dużym naczyniu, stawiamy na niewielkim ogniu i, cały czas mieszając, podgrzewamy do wrzenia, nie dopuszczając do zagotowania. Do chłodnej masy dodajemy rum, sok z cytryny, jajka, rozpuszczoną w ciepłym mleku sodę, składniki mieszamy, przez sito siejemy mąkę i robotem wyrabiamy ciasto (nie krócej niż 10 min). Gotowe ciasto powinno być jednolite, gładkie i lśniące. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Wychłodzone, wykładamy na przygotowaną dużą formę, wstawiamy do nagrzanego, niezbyt gorącego piekarnika, pieczemy w temp, nieprzekraczającej 160°C przez godzinę lub nieco dłużej. Upieczone, wykładamy na warstwę pergaminu, zawijamy szczelnie w papier, owijamy lnianą ściereczką i trzymamy w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka dni. Po tym czasie piernik będzie delikatny, rozpływający się w ustach, aromatyczny. Przed podaniem można piernik polać czekoladą lub czekoladowym lukrem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne