liczba porcji: 8
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 8 dużych, dojrzałych pomidorów (ok. 1 kg)
- duża cebula
- duży ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- płaska łyżeczka cukru
- czubata łyżeczka przypraw (kompozycja: bazylia, tymianek, szałwia, oregano)
Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, odrzucając pestki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni (kolor słomkowy), dodajemy pomidory, liść laurowy, przyprawy. Gotujemy, często mieszając, przez 15 min. Gdy sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy kieliszkiem rosołu lub wywaru z jarzyn. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku. Sos można przetrzeć przez sito i dodać niewielką ilość śmietany, będzie miał nieco delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor.
0 komentarze:
Prześlij komentarz