liczba porcji: 1,5l
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 dorodne, tzw. cukrowe marchewki
- duża, jędrna pomarańcza
- cytryna
- szklanka suszonych, bezpestkowych śliwek
- szklanka soku wyciśniętego z jabłek
- szklanka cukru
Wymyte śliwki zalewamy letnim, wcześniej zagotowanym sokiem z jabłek, odstawiamy w chłodne miejsce. Dokładnie obraną marchew kroimy wzdłuż na połowę, bardzo drobno szatkujemy (ważne!), zalewamy wrzątkiem, obgotowujemy przez 3 min, cedzimy na sicie. Z pomarańczy zdejmujemy cienką warstwę skórki, szatkujemy, zalewamy ciepłą wodą, obgotowujemy przez 5 mm, cedzimy na sicie. Z cukru i 3 szklanek wody gotujemy syrop, dodajemy łyżeczkę skórki otartej z cytryny i wyciśnięty sok. Na wrzątek wrzucamy odsączone marchewki, skórkę z pomarańczy i gotujemy całość przez 10-12 min. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły. Gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku łyżką płynnego miodu. Podajemy w dużych kompotierkach, lekko schłodzony.
0 komentarze:
Prześlij komentarz