Sernik wiedeński puszysty

liczba porcji: 16 
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki:

- 1 kg tłustego, doskonale zmielonego, białego sera
- 10 jajek
- kostka masła lub masła roślinnego (25 dag)
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 czubate łyżki mąki krupczatki
- budyń waniliowy
- cukier waniliowy
- rodzynki i smażona skórka pomarańczowa (razem 2 szklanki)
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, żółtka. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy, w kilku częściach, ser i, cały czas ucierając, siejemy przez sito mąkę i budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z 5 białek. Do utartej, pulchnej masy dodajemy bakalie, całość wylewamy na przygotowaną dużą tortownicę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180°C przez 80 min. Sernik jest upieczony, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Wychłodzony, przekładamy na paterę. Podajemy z porcją bitej śmietany.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne