Jabłecznik z bakaliami

liczba porcji: 12 
czas przygotowania: 45 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2/3 kostki (16 dag) masła lub masła roślinnego
- jajko
- skórka otarta z całej cytryny
- sok z całej cytryny
- 3 dorodne, kwaskowe jabłka (antonówki)
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów (wcześniej sparzonych i obranych z łupinek)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru
- tłuszcz do wysmarowania formy

Rozdrobniony tłuszcz, cukier puder i mąkę rozcieramy w malakserze, dodajemy jajko, skórkę otartą z cytryny, wyrabiamy niezbyt ścisłe ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki. Jabłka obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki, łączymy z cukrem pudrem, posiekanymi migdałami, rodzynkami i sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Wychłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy jedną część ciasta, którym wykładamy spód przygotowanej średniej wielkości tortownicy w taki sposób, by brzegi były podwinięte na 4-5 cm do góry. Na cieście układamy przygotowane jabłka, całość przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią. Brzegi ciasta lekko przyciskamy do boków i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 45-50 min lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Wyjmujemy, gdy wierzch jest równo zrumieniony, a boki lekko odstają od formy. Wychłodzone w formie ciasto przekładamy na paterę. Jabłecznik możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne