Pasztet domowy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na pieczenie pasztetu)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- mięso i tzw. twarde jarzyny z rosołu
- 2 duże cebule
- 20 dag wątroby lub wątróbki z drobiu
- 25 dag tłustego, gotowanego boczku
- 2 czubate łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- roztarte w dłoniach ulubione zioła
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- oliwa lub olej
- sól
- pieprz
- ostra, mielona papryka

Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, odsuwamy na boki. Na tłuszcz wkładamy podzieloną na części wątrobę i, często mieszając, podsmażamy razem przez 3-4 min. Całość odstawiamy do wychłodzenia.
Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy dwukrotnie: mięso z rosołu, jarzyny, pokrojony w kawałki boczek, zasmażoną wątróbkę z cebulą. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, przyprawy. Masę przekładamy do przygotowanej małej, podłużnej formy i wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika. Podajemy na zimno lub na gorąco z odpowiednimi dodatkami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne