Babka piaskowa pomarańczowa

liczba porcji: 12 
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Lukier:

- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka wrzącej wody
- 2 łyżki lekko odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej

Do utartego robotem masła z cukrem pudrem dodajemy, cały czas ucierając, żółtka (po jednym) oraz sok pomarańczowy. Na pulchną, jednolitą masę sypiemy przez sito obie mąki i proszek, składniki ciasta ucieramy przez 4 min, pod koniec dodajemy otartą z pomarańczy skórkę i pianę ubitą z białek. Składniki łączymy, przekładamy do przygotowanej średniej wielkości formy babowej, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 min lub nieco dłużej w temp. 180°C. Zrumienioną, z lekkim pęknięciem i odstającymi od formy bokami babkę wystawiamy z piekarnika, chłodzimy przez 10 min w formie i wykładamy na deskę.
Przygotowujemy lukier: cukier puder rozprowadzamy w łyżce wrzącej wody, dodajemy skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy i polewamy jeszcze ciepłą babkę. Owinięta w folię, trzymana w chłodnym miejscu, zachowa aromat i świeżość przez kilka dni.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne