Strucla z makiem

liczba porcji: ok. 20 
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na wyrośnięcie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- farsz makowy
- 3 szklanki mąki tortowej
- szklanka cukru pudru
- 3/5 kostki (15 dag) masła lub masła roślinnego
- 4 dag drożdży
- 2 żółtka
- całe jajko
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
- mąka do podsypania stolnicy

W malakserze ucieramy masło z cukrem pudrem. Gdy stanie się puszyste i jednolite, dodajemy, cały czas mieszając, całe jajko, żółtka, sól, rozkruszone i wymieszane z łyżką ciepłego mleka drożdże. Gdy składniki się połączą, siejemy przez sito mąkę. Utarte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy (nie dłużej niż przez 8 min), nakrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosło. Gdy podwoi objętość, dzielimy na 2 równe części, wałkujemy niezbyt grube prostokąty, smarujemy każdy lekko spienionym białkiem, nakładamy równą warstwą farsz, zwijamy, końce zlepiamy, podwijamy pod spód i od razu układamy w 2 przygotowanych średniej wielkości formach babowych, stawiamy w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość, wstawiamy do nagrzanego, niezbyt gorącego, nastawionego na temp. 160°C piekarnika na 30 min. Po tym czasie podnosimy temperaturę do 200°C i pieczemy, aż ciasto się zrumieni, a boki będą lekko odstawały od formy. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę, oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem o ulubionym smaku.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne