Sos brzoskwiniowy

liczba porcji: średniej wielkości sosjerka 
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 3/4 szklanki syropu z brzoskwiń
- 3/4 szklanki białego, słodkiego lub deserowego wina
- kieliszek (50 ml) winiaku lub brandy
- cukier i sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki zimnej wody
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

W rondelku zagotowujemy syrop, gdy zacznie wrzeć, zalewamy zimną wodą, wymieszaną z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Mąka powinna stracić smak surowizny. Po zdjęciu z ognia łączymy sos z winem, alkoholem, doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem, przelewamy do sosjerki. Podajemy do omletów, legumin, kaszy manny, kisielu czy owocowych sałatek.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne