liczba porcji: średniej wielkości sosjerka
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 3/4 szklanki syropu z brzoskwiń
- 3/4 szklanki białego, słodkiego lub deserowego wina
- kieliszek (50 ml) winiaku lub brandy
- cukier i sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki zimnej wody
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
W rondelku zagotowujemy syrop, gdy zacznie wrzeć, zalewamy zimną wodą, wymieszaną z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Mąka powinna stracić smak surowizny. Po zdjęciu z ognia łączymy sos z winem, alkoholem, doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem, przelewamy do sosjerki. Podajemy do omletów, legumin, kaszy manny, kisielu czy owocowych sałatek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz