Staropolskie ciasteczka migdałowe

liczba porcji: 25
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 4 żółtka ugotowane na twardo + 1 żółtko surowe
- kostka masła śmietankowego (25 dag)
- szklanka cukru pudru
- szklanka + czubata łyżka mąki krupczatki
- skórka otarta z całej cytryny
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- filiżanka drobno posiekanych migdałów (wcześniej sparzonych i obranych z łupinek)
- białko

Ugotowane żółtka przecieramy przez ostre sito. Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder. Gdy składniki się połączą, dodajemy przetarte żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz surowe żółtko. Składniki łączymy, sypiemy, siejąc przez sito, mąkę i wyrabiamy ciasto (powinno być lekkie). Ukształtowaną kulę owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Wychłodzone, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy, wykrawamy zgrabne ciasteczka, układamy na suchej blaszce, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy posiekanymi migdałami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200°C przez 15-18 min, aż ciastka się zrumienią. Przechowywane w blaszanej puszce, zachowają świeżość przez długi czas.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne