liczba porcji: 6
czas przygotowania: 45 min (oprócz czasu na gotowanie ryżu)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- szklanka suchego ryżu
- 2 szklanki pełnego mleka
- szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego
- puszka ananasów w syropie
- 3 łyżki rodzynek
- kieliszek białego, słodkiego wina
- sok z cytryny
- cukier
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- świeże listki melisy
Wypłukane, odsączone z wody rodzynki zalewamy winem, odstawiamy. W mleku z dodatkiem soli i cukru waniliowego gotujemy ryż. Gdy cały płyn wsiąknie w ziarenka, naczynie owijamy w gazetę i kocyk, odstawiamy na godzinę (ryż będzie miękki i sypki). Ananasy cedzimy, syrop przelewamy do rondelka. Przygotowany ryż łączymy z rodzynkami i winem, w którym się moczyły, oraz z pokrojonymi ananasami, gdy trzeba, lekko doprawiamy sokiem z cytryny. Gotowy rozkładamy w pucharkach. Syrop z ananasów łączymy z wodą w proporcji pół na pół, dodajemy sok i cukier, w ilości potrzebnej do uzyskania odpowiedniego smaku, zagotowujemy, zagęszczamy płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w minimalnej ilości zimnej wody, całość gotujemy przez minutę, często mieszając. Gorącym sosem zalewamy ryż, odstawiamy porcje w chłodne miejsce (nie do lodówki). Przed podaniem przybieramy listkami melisy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz