Szarlotka domowa

liczba porcji: 12 
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 szklanki mąki krupczatki
- szklanka cukru pudru
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 żółtka
- smażone jabłka lub gęsta, dobrze wysmażona jabłkowa marmolada
- szczypta cynamonu
- gruby cukier kryształ do posypania
- tłuszcz do wysmarowania formy

Mąkę, proszek, rozdrobnione masło i cukier puder rozcieramy w malakserze, dodajemy żółtka i całe jajka. Z wyrobionego ciasta formujemy zgrabny „pakiecik" i wkładamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki. Wychłodzone ciasto dzielimy na 5 części - 3/5 wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy, lekko podnosimy boki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wstawiamy do nagrzanego, nastawionego na temp. 200°C piekarnika i podpiekamy, aż się lekko zrumieni (ok. 20-22 min). Pozostałe 2/5 ciasta trzymamy w lodówce.
Na zrumienione, przechłodzone ciasto nakładamy przygotowane jabłka, posypujemy cynamonem i utartym na tarce z dużymi otworami wychłodzonym ciastem, całość oprószamy grubym cukrem kryształem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160°C przez 25-30 min, aż wierzch się zrumieni. Podajemy na gorąco, z porcją lodów śmietankowych lub waniliowych lub na zimno, z bitą śmietaną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne