Szynka wieprzowa pieczona

liczba porcji: ok. 8 
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki: 

- 1,5kg mięsa wieprzowego od szynki
- zioła przyprawowe: liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu, 5 suszonych owoców jarzębiny, duża szczypta rozmarynu, duża szczypta nasion kminku, kilka ziaren kolendry (po utłuczeniu w moździerzu czubata łyżka przypraw)
- 30 dag suszonych moreli
- oliwa

Morele moczymy w 2 szklankach przegotowanej, letniej wody. Mięso, po wytarciu wilgotną, skropioną octem ściereczką, odpowiednio formujemy, nacinając w prostokątny płat, i lekko obijamy z obu stron drewnianym tłuczkiem. Tak przygotowane nacieramy z obu stron utłuczonymi ziołami, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 min w chłodne miejsce. Brytfannę smarujemy obficie oliwą. Z wody wyjmujemy połowę namoczonych moreli, odsączamy. Na rozłożonym mięsie układamy (wzdłuż) morele, rolujemy obwiązujemy szczelnie bawełnianą nicią, wierzch lekko smarujemy oliwą i podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą, rumieniąc ze wszystkich stron. Mięso przekładamy do przygotowanej brytfanny, wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika. Do tłuszczu, który pozostał na patelni, wlewamy część wody, w której moczyły się morele, zagotowujemy, przelewamy do garnka i w czasie pieczenia polewamy mięso. Gdy będzie prawie miękkie, obkładamy szynkę pozostałymi morelami, brytfannę przykrywamy, po 10 min wyłączamy dopływ ciepła i pozostawiamy w piekarniku. Dobrze wychłodzone mięso, po usunięciu nici, kroimy w cienkie plastry podajemy na przybranym półmisku, otoczone usmażonymi morelami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne