Paszteciki po staropolsku

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na przygotowanie grzybów)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- gotowane mięso z rosołu (szklanka lub nieco więcej)
- 2 szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- cebula
- 2 jajka
- łyżeczka przyprawy do zup
- 2 duże kapelusze suszonych borowików lub podgrzybków
- szklanka mleka i wody (pół na pół)
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
- sól
- pieprz

W letnim mleku z wodą moczymy grzyby, gdy napęcznieją, gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Odparowujemy płyn, w którym się gotowały, powinny pozostać 3 duże łyżki.
Na tłuszczu podsmażamy rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, odstawiamy do wychłodzenia. Gotowane mięso, ziemniaki, cebulę, grzyby przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, dodajemy jajka, przyprawy, tartą bułkę namoczoną w 3 łyżkach płynu z gotowania grzybów, wyrabiamy, gdy trzeba, dodajemy niewielką ilość tartej bułki. Z masy formujemy 8 zgrabnych, jednakowej wielkości, płaskich pasztecików, panierujemy, lekko dociskając, w tartej bułce i smażymy, rumieniąc z obu stron. Podajemy gorące, prosto z patelni, z dodatkiem zasmażanej, kwaszonej kapusty i ziemniaków obficie posypanych zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne