Rogale marcińskie z makowym farszem

liczba porcji: 15-18 
czas przygotowania: 180 min 
stopień trudności: trudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki:

- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 kostki (6 dag) masła lub masła roślinnego
- 3 żółtka
- 3 dag drożdży
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- 1 szklanka + 2 łyżki mleka
- tłuszcz do wysmarowania formy
- jajko rozprowadzone z łyżką wody do smarowania rogali
- lukier o smaku rumowym lub arakowym

Farsz makowy: 

- 2 szklanki białego maku
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- szklanka słodkiej śmietany kremowej
- 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki drobno posiekanych daktyli

Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłem mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy 1 litrem wrzątku, wstawiamy na 30 min na najmniejszy ogień (woda w maku powinna tylko lekko „mrugać"). Śmietanę wraz z pokrojoną wanilią gotujemy na najmniejszym ogniu przez 8 min, odstawiamy. Bardzo dokładnie odsączony mak przepuszczamy 2 razy przez maszynkę, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, masło i, stale mieszając, przesmażamy na niewielkim ogniu (lubi się przypalić). Dodajemy ugotowaną śmietankę i, mieszając, smażymy razem, aż masa makowa nabierze odpowiedniej gęstości.
Do ciepłej masy dodajemy przygotowane bakalie, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i, gdy trzeba, lekko doprawiamy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy małe kawałki, rozwałkowujemy, tworząc zgrabny trójkąt i od razu smarujemy letnią masą makową, ciasno zwijamy, składamy rożki ku sobie i układamy, w sporych odstępach, na wysmarowanej tłuszczem blasze. Odstawiamy w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce. Gdy po 15-20 min rogale wyrosną, smarujemy je jajkiem rozmieszanym z wodą i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 min (czas pieczenia zależy od wielkości rogali) w temp. 160°C. Zrumienione rogale smarujemy lukrem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne