Zasmażane puree z selerów

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 selery
- 1/4 kostki (6 dag) masła (masło wyraźnie podniesie smak potrawy)
- 1/2 szklanki śmietany
- czubata łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki przyprawy typu „Jarzynka"
- cukier
- sól
- pieprz
- zielenina

Oczyszczone selery zalewamy ciepłą wodą, gotujemy w łupinach, do miękkości, przez ok. 40 min. Obieramy i jeszcze gorące miksujemy na jednolitą masę. Do stopionego masła dodajemy mąkę, zasmażamy, uważając, by się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny, dodajemy śmietanę, zagotowujemy, dodajemy zmiksowany seler i, mieszając, zasmażamy przez kilka minut. Przed podaniem, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne