Kompot z jabłek z ananasem

liczba porcji: 2l
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie

Składniki:

- 50 dag jabłek, najlepiej różnych gatunków, uzyskanych z tzw. spadów (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- puszka ananasów w zalewie
- 2 goździki
- cienko skrojona skórka z cytryny
- sok z całej cytryny
- 6 szklanek wody stołowej lub oligoceńskiej
- szklanka cukru

Do zagotowanej wody z cukrem, goździkami i skórką z cytryny wrzucamy skropione sokiem z cytryny jabłka, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu nie dłużej niż 5 min (owoce nie muszą być rozgotowane). Ananasy wyjmujemy z zalewy, krążki rozdrabniamy i, wraz z zalewą, dodajemy do gotujących się jabłek. Całość gotujemy przez 2-3 min. Odstawiamy z ognia, chłodzimy. Podajemy w głębokiej salaterce. Kompot powinien mieć temperaturę pokojową.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne