Sernik rumowy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 75 dag utartego, białego, tłustego sera
- jajko
- 4 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 szklanki kaszy manny
- kieliszek ciemnego, aromatycznego rumu (50 ml)
- skórka otarta z cytryny
- tłuszcz do wysmarowania tortownicy
- tarta bułka do posypania tortownicy

Jajko i żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel, dodajemy rum, otartą z cytryny skórkę i, cały czas ucierając, dużymi łyżkami - ser. Gdy składniki dokładnie się połączą, wlewamy roztopione, letnie masło, dodajemy kaszę mannę i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie, ale delikatnie łączymy (najlepiej drewnianą łyżką), przekładamy masę do przygotowanej średniej wielkości tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez godzinę lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości ciasta). Wyjmujemy gdy sernik jest ładnie zrumieniony, a boki ciasta odstają od formy. Chłodzimy w tortownicy. Zimne ciasto przekładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne