Kisiel truskawkowy

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie

Składniki:

- 0,5 l truskawek pasteryzowanych w cukrze
- 2 szklanki dobrej wody
- sok z cytryny i cukier do smaku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 ml naturalnego jogurtu
- łyżeczka skórki otartej z cytryny

Truskawki i wodę podgrzewamy. Ciepłe przecieramy przez perlonowe sito, gdy trzeba, doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Przetarte truskawki stawiamy na ogień, zagotowujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i ponownie zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Gorący kisiel rozlewamy do salaterek, odstawiamy do przechłodzenia. Przed podaniem polewamy sosem jogurtowym, lekko spienionym ze skórką otartą z cytryny.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne