Babka piaskowa świąteczna

liczba porcji: 12 
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka słodkiej, 12% śmietany lub szklanka pełnego mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- esencja arakowa lub rumowa
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- lukier rumowy lub arakowy

Ucieramy (robotem) masło i cukier puder. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, jajka (po jednym) i śmietanę. Do jednolitej, puszystej masy dodajemy, siejąc przez sito, obie mąki i proszek i nadal ucieramy przez ok. 4 min, dodając pod koniec esencję zapachową. Ciasto od razu przekładamy do przygotowanej średniej wielkości formy babowej, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180°C przez 50 min lub nieco dłużej. Zrumienioną, z lekkim pęknięciem na środku i bokami odstającymi od formy, babkę wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy przez 10 min, wyjmujemy z formy, układamy na desce i, jeszcze letnią, polewamy lukrem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne