Sos pieczarkowy

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: niskokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 30 dag małych pieczarek
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 3 łyżki mleka
- szklanka gęstej śmietany
- sól
- pieprz

Opłukane, obsuszone pieczarki podsmażamy na maśle przez ok. 5 min, często potrząsając rondlem, by równomiernie się zrumieniły. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez następne 5 min. W mleku rozprowadzamy mąkę tak, by nie było grudek, łączymy ze śmietaną, lekko ubijamy, spienioną zalewamy pieczarki. Doprawiamy sos solą i świeżo zmielonym białym pieprzem, trzymamy na ogniu nie dłużej niż przez 3 min, by mąka się rozprużyła i straciła smak surowizny. Podajemy gorący. Sosu nie powinno się przechowywać i odgrzewać.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne