liczba porcji: 8
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 30 dag małych pieczarek
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 3 łyżki mleka
- szklanka gęstej śmietany
- sól
- pieprz
Opłukane, obsuszone pieczarki podsmażamy na maśle przez ok. 5 min, często potrząsając rondlem, by równomiernie się zrumieniły. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez następne 5 min. W mleku rozprowadzamy mąkę tak, by nie było grudek, łączymy ze śmietaną, lekko ubijamy, spienioną zalewamy pieczarki. Doprawiamy sos solą i świeżo zmielonym białym pieprzem, trzymamy na ogniu nie dłużej niż przez 3 min, by mąka się rozprużyła i straciła smak surowizny. Podajemy gorący. Sosu nie powinno się przechowywać i odgrzewać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz