liczba porcji: 4
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na moczenie fasoli)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 szklanki białej, suchej, przebranej fasoli
- cebula z wbitym goździkiem
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1/3 selera
- duży ząbek czosnku
- czubata łyżka masła lub masła roślinnego
- majeranek
- cząber
- tymianek (ilość według własnych upodobań)
- sól
- pieprz
Fasolę zalewamy przegotowaną, zimną wodą i odstawiamy na noc, by napęczniała. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem marchwi, selera, cebuli, czosnku i przypraw do czasu, aż ziarna fasoli będą miękkie. Cedzimy na sicie, odrzucamy cebulę, czosnek. Całość rozbijamy w malakserze na puree, gdy będzie zbyt gęste, rozcieńczamy wywarem, w którym gotowała się fasola. Zmiksowaną masę przekładamy do szerokiego rondla, dodajemy masło i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Puree powinno mieć gęstą, miękką konsystencję. Podajemy gorące, uformowane w zgrabne porcje.
0 komentarze:
Prześlij komentarz