Kruche ciasteczka-rożki

liczba porcji: 30
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki krupczatki
- czubata szklanka zmielonych orzechów 
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
- żółtko
- kostka zamrożonego masła (25 dag)
- cukier puder i cukier waniliowy (pół na pół) do oproszenia ciasteczek

Z mąki, przesianej na stolnicę z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, żółtka i śmietany wyrabiamy ciasto (powstanie kruszonka), dodajemy, utarte na tarce do jarzyn o dużych otworach, zamrożone masło i orzechy, składniki wyrabiamy czubkami palców do chwili, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Z wychłodzonego ciasta formujemy zgrabne rożki - rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką lub dużym kieliszkiem półksiężyce. Tak przygotowane układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w temp. 180°C przez 15 min. Zrumienione ciastka zsuwamy z blachy, od razu posypujemy cukrem pudrem z cukrem waniliowym i układamy na paterze.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne