Sos ze świeżych zielonek

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie

Składniki: 

- 12-15 dużych kapeluszy zielonek
- czubata łyżka masła
- szklanka rosołu (może być z koncentratu)
- 2 duże cebule
- łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany kremowej
- czubata łyżka posiekanego koperku

Umyte, odsączone z wody zielonki bardzo drobno siekamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy zielonki i smażymy często mieszając, aż wyparuje większość puszczonego przez grzyby soku. Całość podsypujemy mąką, lekko zasmażamy, cały czas mieszając, by mąka straciła smak surowizny podlewamy rosołem i zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, koperek i przyprawy. Sos przed podaniem można lekko podgrzać (nie zagotowywać!). Nie nadaje się do dłuższego przetrzymywania.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne